Ostatnio często eksperymentuję kulinarnie czasem z lepszym lub gorszym skutkiem ale dzisiaj danie się udało i na obiad powstały własnoręcznie uklepane hamburgery.
Do hamburgerów (porcja na 4 burgery) potrzebujemy:
Ser cheddar
500g wołowiny
Czerwoną cebulę pokrojoną w kółka
Bułki do hamburgerów (teraz już wiem,że biedronkowe za szybko rozmakają)
Ogórki kiszone lub konserwowe jak kto woli,pokrojone w plastry
Pomidor pokrojony w plastry
Łyżeczkę pieprzu cayenne
Łyżeczkę pieprzu cytrynowego i oczywiście sól
100 ml ciepłego bulionu (ja zrobiłam z 1 kostki rosołowej na 100ml wody)
Rukolę lub jeśli wolicie sałatę
Koniecznie majonez i ulubione sosy do wyboru
Mięso z przyprawami i bulionem mieszamy rękami aż uzyskamy gładką masę i formujemy kotlety.
Rozgrzewamy patelnię z małą ilością oleju, najlepiej nadaje się grillowa ponieważ mięso nie przywiera
Po usmażeniu burgerów,kładziemy na nie plasterki sera ,żeby ładnie się roztopił
Następnie bułki przekrawamy i podpiekamy w piekarniku i w odpowiedniej kolejności nakładamy warstwy. Dolną część bułki smarujemy majonezem na to kładziemy burgera z serem, następnie polewamy sosem, układamy warzywa i przykrywamy górną częścią bułki również posmarowaną majonezem (żeby warzywa się miały do czego kleić i nie wypadały nam z bułki).
Oto gotowy hamburger :)
Życzę smacznego!
1 komentarz:
Niceeeee zrobię sobie w weekend chyba ;)
Prześlij komentarz