czwartek, 6 listopada 2014

Burgery czyli Kania w kuchni

Ostatnio często eksperymentuję kulinarnie czasem z lepszym lub gorszym skutkiem ale dzisiaj danie się udało i na obiad powstały własnoręcznie uklepane hamburgery.

Do hamburgerów (porcja na 4 burgery) potrzebujemy:

Ser cheddar


500g wołowiny


Czerwoną cebulę pokrojoną w kółka


Bułki do hamburgerów (teraz już wiem,że biedronkowe za szybko rozmakają)


Ogórki kiszone lub konserwowe jak kto woli,pokrojone w plastry


Pomidor pokrojony w plastry


Łyżeczkę pieprzu cayenne


Łyżeczkę pieprzu cytrynowego i oczywiście sól


100 ml ciepłego bulionu (ja zrobiłam z 1 kostki rosołowej na 100ml wody)


Rukolę lub jeśli wolicie sałatę


Koniecznie majonez i ulubione sosy do wyboru



Mięso z przyprawami i bulionem mieszamy rękami aż uzyskamy gładką masę i formujemy kotlety.


Rozgrzewamy patelnię z małą ilością oleju, najlepiej nadaje się grillowa ponieważ mięso nie przywiera


Po usmażeniu burgerów,kładziemy na nie plasterki sera ,żeby ładnie się roztopił


Następnie bułki przekrawamy i podpiekamy w piekarniku i w odpowiedniej kolejności nakładamy warstwy. Dolną część bułki smarujemy majonezem na to kładziemy burgera z serem, następnie polewamy sosem, układamy warzywa i przykrywamy górną częścią bułki również posmarowaną majonezem (żeby warzywa się miały do czego kleić i nie wypadały nam z bułki).


Oto gotowy hamburger :)



Życzę smacznego!



1 komentarz:

SzaKaaL pisze...

Niceeeee zrobię sobie w weekend chyba ;)