piątek, 8 sierpnia 2014

Ciacho z masą z białej czekolady i borówkami

Będąc w Warszawie na wypadzie natknęłam się w Dwóch Takich  na pyszne ciasto z borówkami. Postanowiłam stworzyć coś sama na wzór tamtego ciacha. Wyszło pyszne ( badania przeprowadzono na grupie dwóch osób ;) ) mimo,że odbiega trochę od oryginału.

Przepis jest idealny dla osób ,które nie mają piekarnika i które są cierpliwe.


Składniki:
- paczka herbatników (tu 168 g)
- 400 g twarożku
- 200 g białej czekolady
- 100 g masła
- 250 g borówek
- 5 łyżek śmietanki (resztę można ubić potem na bitą śmietanę)
- 25 g cukru


1. Herbatniki mielimy na drobne okruszki...


2. Roztapiamy masło...


3. Mieszamy okruszki herbatnikowe z masłem i wykładamy do foremki...


4. Sypiemy trochę borówek i wkładamy do lodówki....


5. Twarożek miksujemy z 5 łyżkami śmietanki i cukrem .....


6. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (i tu przyda się cierpliwość)....


7. Lekko ostudzoną ale jeszcze w miarę płynną czekoladę miksujemy z masą z twarożku...


8. Wykładamy wszystko na wcześniej przygotowany spód....


9. Wysypujemy resztę borówek i wkładamy na 4 godziny do lodówki....


10 . A potem zajadamy :)


Wersja Warszawska była z kawałkami czekolady więc można np. dodatkowo 50 g czekolady pokruszyć do masy a zamiast twarożku dać serek mascarpone :)

Życzę miłego dnia i powodzenia w "pieczeniu" :)

Brak komentarzy: